Antikada Dönemler



Gotik Stil (12. yy.-16. yy)

13. yüzyıl kilise akımları etkisinden doğan akım, sivri uçlu bitiş noktaları, yoğun ahşap kullanımı, ince ahşap oymalar, tekrarlı formlardan oluşur; ağır kumaşlar ve detaylandırılmış heykelciklerle tamamlanır.

Elizabeth Dönemi (1520–1620)
Rönesans’ın İngiltere yansıması olarak tanımlanabilir. Klasik etkiler altında, sütunların kullanıldığı, Gotik dönemden etkiler taşıyan ve gösterişli mobilyalar bu dönemi tanımlar.

Erken Amerikan Stili (1640–1700)
Tornalı ve düz ahşap parçaların dik açılarda birleştirildiği ve ana mobilyanın ortaya çıktığı, sade görünüşlü mobilya tarzıdır.

14. Louis Dönemi Stili (1643-1715)
Yoğun ahşap oymalı, altın varak kullanımlı, marküteri işçiliklerinin zirvede kullanıldığı, fildişi, kemik gibi farklı malzemelerin eklendiği, dekoratif açıdan abartılı mobilyaları bu dönem içinde tanımlayabiliriz.

15. Louis Dönemi Stili (1715-1774)
Ahşap gövdeleri dışarıya doğru kavisli ve hacmi geniş olup, ayakları ince ve kavisli mobilyaların çoğunda bronz ve marküteri işçilikli eklemeler bulunur.

Kraliçe Anne Stili (1720–1760)
Daha önceki tarzlara kıyasla daha hafif, küçük ve kullanımı kolay mobilyalardır. Bu zamana kadar gelen mobilya geleneklerinin arınma dönemi diye tanımlanabilir.

Rokoko Stili (1730–1770)
Bir ölçüde Asya etkileri taşıyan mobilyalarda, asimetrik ahşap oymaları, doğal malzemelerden esinli formlar görülür ve bu mobilyalarhavada uçmaya hazırmış gibi bir genel forma sahiptirler.

Chippendale Stili (1750–1780)
Gotik, Rokoko ve Çin mobilyaları etkilerinin en iyi karışımına sahip bir tarzdır. Rokoko tarzı kurdele biçimli ahşap oymalar, Çin mabilyaları tarzı geniş oturumlu koltuklar tam da bu tarzın karakterini tanımlar.

1. Napolyon Stili (1804-1815)
1. Napolyon Stili (1804-1815) Napolyon’un ülkesinin büyüklüğünü göstermek amacıyla benimsediği tarzın yansıması olarak, etkileyici görüntüye sahip mobilyalardır. Antik Yunan ve Roma kültürlerinden etkiler taşır.

3. Napolyon Stili (1848-1852)
Son derece eklektik bir tarz olarak tüm geçmiş tarzları bir araya getiren bu dönemin mobilyalarında, ferforje ve cam gibi malzemeler de çok kullanılmıştır.

Shaker Stili (1787–1860)
Shaker olarak tanınan bir Amerikan tarikatının, son derece minimal formlarda, düz hatlı, sad eve ‘içten’volarak tanımlanan işlevsel tasarımlı mobilyaları.

American Empire Stili (1805–1830)
Fransız etkisinde kalmış Neo-Klasik Amerikan stili mobilyalar, Ampir dönem 1. Napolyon mobilyalarının sadeleştirilmiş izlerini taşır.

Viktorya Stili (1830–1900)
Dekoratif ahşap oymalar, farklı renklerde ahşapların birlikte kullanımı ve özellikle maun ağacının öne çıktığı bir dönemdir. Çiçekler, yapraklar ve kurdele biçimli dekoratif unsurlar bulunmaktadır.

Arts and Crafts Stili (1880–1910)
Ham ve günlük malzemelerin kullanıldığı dönemde, formlar kahramandır ve doğadan esinlenen sade motiflerle bezeli olabilirler.

Art Nouveau Stili (1880–1910)
Kamçı kıvramlarıyla tamamen yuvaratılmış hatlara sahip bu stilde, her çizgi bir diğerine bağlı gibidir. Egzotik çiçekler ve doğal formlar birbirlerine kilitlenmiş gibi tasarlanmıştır.

Edwardian Stili (1901–1910)
Taşımada kolaylık, sadeleştirilmiş çizgiler, hafif kullanımlı ahşaplar ve çiçek desenli marküteriler bu akımı betimler. Vikyoryen tarzla benzerlikleri çoktur ve ikisi de geçmişin, o güne sadeleştirilerek uyarlanmışıdır.

Art Deco Stili (1925–1940)
Sakin renkler, parlak metal ve cam aksamlar, beklenilmeyen geometrik şekiller ve simetri Art Deco akımını belirler. Fransa’dan çıkışla tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına almıştır.

Mid-Century Modern Stil (1933–1965)
Temiz çizgiler, yumuşak kıvrımlar, organik formlar, kısacası 2. Dünya Savaşı sonrası sadeleşme fikrinin temsilcisi bir akımdır.

Memphis ve Postmodern Stil (1983-1990)
Parlak renkler, geometrik formlar, doku, çizgi, zıtlık ve soyut tasarımlarla yapay malzemelerin bir araya getirildiği çarpıcı bir tasarım biçmidir.

Tarihleriyle aktardığımızda ortaya çıkan tablodaki, tasarım dönem karakteristikleri kesin hatlarla birbirinden ayrılamaz.
Çoğu kez yumuşak bir geçiş gösteren stil farkları kimi zaman da iki dönemin bir arada aynı nesnede kullanılmış olmasıyla karşımıza çıkabilir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.